Istoria locului

Biserica Reformată

Biserica reformată se află în curba străzii ce leagă drumul comunal 90. Există puține informații despre istoricul bisericii reformate din Valcău de Jos, fiindcă arhiva bisericii a fost distrusă după al doilea război mondial. Încă din anul 1673 se știe de existența comunității reformate.

Pe locul actualei biserici era o veche casă de rugăciuni fără turn, construită pe un teren inundabil. A fost sprijinită pe piloni. În 1890 a devenit neîncăpătoare și a început strângerea de fonduri pentru extinderea ei, fiind vândute și 23 de pogoane de pădure. Conform plăcii comemorative de marmură din anul 1988, amplasate deasupra intrării pe peretele interior, biserica a fost construită în anul 1896, iar pe steagul ataşat de morișca de vânt apare aceeași dată. Lucrările din 1896 au durat doar 3 luni. Clopotnița de 17 m este situată în partea de sud-vest a bisericii. Parohia reformată a fost construită în 1883.

Conform plăcii comemorative mai sus amintite, biserica a fost renovată în anii 1965 şi 1988. Cu ocazia centenarului din 1996 a fost renovată și în interior și în exterior. În 2014 s-au efectuat reparaţii minore, cele mai recente lucrări s-au desfăşurat în 2015, întreaga biserică fiind renovată.

În starea actuală, biserca a suferit de numeroase intervenții din cauza căruia nu mai păstrează elemente gotice, cu toate că e mai plauzibil ca edificiul actual datează din secolul al XIX-lea, dar în lipsa unor cercetări arheologice şi de parament nu se poate stabili cu certitudine.
Comisia Naţională a Monumentelor Istorice a clasat clădirea ca monument istoric (cod LMI: SJ-II-m-B-05139).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *