Istoria locului,  Obiective turistice

Moara din Preoteasa

Sunt locuri în care tehnologia încă nu a reușit să șteargă urmele vremii, pentru a putea lăsa un loc liber istoriei nu prea îndepărtate. Într-un sat pitoresc din comuna Valcău de Jos, numit Preoteasa, mai există o moară de apă veche de aproape un secol, care încă mai poate spune povestea unor vremuri și locuri în care doar Valea Barcăului era cea care avea puterea de a pune în mișcare roata morii. Canalul morii aducea apa necesară roatei, care învârtea pietrele pentru a face faina. Erau vremuri când roata mare de lemn, parcă rostogolindu-se dintr-o alta lume pe firul repede al apei, aduna oamenii veniți la măcinat din satele din apropiere.

Pe timpuri, morarii nu cereau bani oamenilor care veneau să macine bucate, ci doar o cotă-parte din făină.

În orice caz, dacă ajungeţi în zonă, nu vă limitaţi să vizitaţi doar moara. Merită să faceţi măcar o drumeţie și să vedeţi peisajele minunate ale Văii Barcăului!

Foto: Moara Florii Găvrilii

icon-car.pngFullscreen-Logo
Moara Florii Găvrilii

loading map - please wait...

Moara Florii Găvrilii 47.068112, 22.729082 Într-un sat pitoresc din comuna Valcău de Jos, numit Preoteasa, mai există o moară de apă veche de aproape un secol, care încă mai poate spune povestea unor vremuri și locuri în care doar Valea Barcăului era cea care avea puterea de a pune în mișcare roata morii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *