Obiective turistice

Cetatea Valcău

Cetatea Valcău a fost construită, probabil, în a doua jumătate a secolului al XIII-lea, după marea invazie tătară din 1241, jucând un rol important și în luptele interne dintre nobilii feudali, în urma cărora a intrat în posesia familiei Bánffy.

– În 1319 este pentru prima dată atestat un „Castrum Volko”, într-o scrisoarea de danie a regelui Ungariei, Carol Robert de Anjou, către Dezideriu de Elewanth, castelan al cetății Bologa.

– La 1 mai 1329, Capitul din Pojon adeverește ca văduva comitelui Kenez, fost castelan al cetății Valcău, împreuna cu fiii săi și cu ginerele, au vândut două moșii. Un document din 27 septembrie 1341 pomenește „Welke”, odată cu punerea magistrului Donch în stăpânirea acestei moșii.

– Într-un document datat 27 septembrie 1341, domeniul cetății Valcău este delimitat cu claritate. Se pomenește de un fost castelan al cetății, care îi scria regelui următoarele: „… ține de moșia Valcău, moșia numită Nușfalău, Boghiș, Monorod (dispărut), Huseni, Ban, Peceiu, Fizeș, Sâg, Aleuș, Halmășd, Tusa, Mykahaza și Thyreteluke (disparute), Cizer, Stârciu, Meseșenii de Sus, Crasna, Recea, Drighiu, Zăuan, Oaia (cătun al satului Crișeni, astăzi dispărut) pe care Chemburg, fostul castelan de Valcău…

– În anul 1479, Andrei și fratele său din familia Banffy, primesc un privilegiu regal în virtutea căruia au dreptul de judecată în domeniul Valcău. În anii următori cetatea este amintită în alte documente în 1491, 1497, 1508, 1514, 1522; în 1546 este zălogită pentru 4000 de florini de aur, în 1549, în 1552, în 1562 cetatea aparține lui Seredi Istvan, care face parte din partida lui Ferdinand Zapolya. Când ajunge rege al Ungariei Ioan Sigismund, acesta dăruiește în anul 1564 domeniul cetății Valcău tot unui membru al familiei Banffy. Seria documentelor care atestă proprietarii domeniului cetății Valcău continuă în anii 1573, 1589, 1646, 1676, în ultimul an amintindu-ne și despre un iobag al cetății.

 În anul 1665 Hamza Pasa, din cetatea Oradea, trimite circa 500 de soldați care atacă și cuceresc cetatea Valcău în iarna aceluiași an. La acel moment cetatea n-avea apărare, ultimul căpitan al cetății fiind Teleky Mihaly. În același an, principele Mihai Apaffi a trimis o armată condusă de Mihai Makai pentru a reface cetatea, gândindu-se la întărirea ei în timp. Hamza Pasa, care staționa cu trupele sale la Oradea, află de intențiile principelui referitor la Valcău și trimite o armată care devastează din nou cetatea Valcăului. De abia în anul 1716 se mai încearcă refacerea cetății, fără niciun rezultat. La 10 ianuarie 1718, în adunarea comitasensa a Solnocului de Mijloc, se ia hotărârea să contribuie și orașul Zalău la refacerea cetății Valcău, cu materiale (roabe, șine de fier și praf de pușcă) și cu 30 de oameni. Toate încercările se soldează cu eșecuri, cetatea nu se mai reface după atacurile turcești repetate din anul 1665.

Însă cetatea, ce a mai rămas din Cetatea Valcău, se mai agață încă de timp. Și de fiecare dintre cei care ajung acolo și care nu vor să lase povestea să dispară.

Pentru că fiecare dintre noi sîntem, într-un fel sau altul, parte din această poveste numită, simplu, istorie.

Sursa: www.salajulpursisimplu.ro/

icon-car.pngFullscreen-Logo
Cetatea Valcău

loading map - please wait...

Cetatea Valcău 47.097357, 22.689342 Cetatea Valcău este o fostă cetate a comitatului Crasna. În evul mediu a jucat un rol important în istoria regiunii. Cetatea se află în actuala localitate Sub Cetatedin județul Sălaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *